Taidekokoelma

Suomen Liikemiesten Kauppaopiston Säätiö omistaa liki 250 taideteoksen kokoelman, joka on pysyvästi tallennettuna vuonna 1978 valmistuneen opistorakennuksen tiloihin.

Kokoelmaan kuuluvat mm. oppilaitoksen yli satavuotisen taipaleen aikana maalautetut rehtoreiden ja säätiön huomattavimpien edustajien muotokuvat ja vuosien varrella lahjoituksina saadut taulut ja pienoisveistokset.

Vuoden 1991 peruskorjauksen valmistumista juhlistettiin ala-aulaan ripustetulla Pekka Wallianderin näyttävällä maalauksella ”Alkutila/kivi”. Opiston satavuotisjuhlinta aloitettiin syksyllä 1997, kun koulun sisäpihalla paljastettiin taiteilija Vesa Toukomaan monumentaaliveistos ”Sadan vuoden kaupat”.

pekka_valliander_kivi_580
porraskaytava

Taidekokoelman määrällisesti merkittävimmän osan muodostavat koulurakennuksen seinille ripustetut grafiikan työt. Lähtösysäyksen kokoelman hankkimiselle antoivat koulun opettajat, jotka kevättalvella 1986 päättivät käyttää myyjäistensä tuomat rahavarat koulutalon visuaalisen ilmeen piristämiseksi. Lyhyessä ajassa hankittiin varsin näyttäviä töitä mm. Outi Heiskaselta, Juhani Linnovaaralta ja Ulla Rantaselta.

Opettajien nostattama taideinnostus sai vastakaikua myös säätiön piirissä. Opetusneuvos Raimo Harlio (rehtorina 1982-1998) keräsi säätiön omistukseen näyttävän kokoelman modernia taidetta, joukossa muutamia uniikkejakin töitä esim. Kimmo Kaivannolta. Valtaosa kokoelmasta on nykygrafiikkaa, ja edustettuina ovat useimmat viime vuosikymmenten merkittävimmät graafikkomme. Viimeisimmät hankinnat ovat Aino Stranden-Sorviston kookkaat emalityöt, jotka ovat saaneet osakseen kansainvälistä tunnustusta.

Opetusneuvos Helena Varjus-Järvinen (rehtorina 2001–2008) avasi taidekokoelman kartuttamiselle uutta suuntaa, kun säätiö hänen aloitteestaan päätti hankkia taiteilija Rax Rinnekankaan laajan valokuvanäyttelyn ”Spiritus Europaeus” kookkaat ja näyttävät teokset. Lukuisissa maailman huomattavimmissa taidemuseoissa kiertänyt valokuvakokoelma on nyt kokonaisuudessaan tallennettuna Suomen Liikemiesten Kauppaopiston tiloihin.

sadan_vuoden_kaupat_200rax_rinnekangas_spiritus_europaeus_200aino_stranden-sorvisto_saihkelintu_II_200

Taidekokoelman merkitys Suomen Liikemiesten Kauppaopistolle on ennen kaikkea ympäristöesteettinen ja kasvatuksellinen. Taideteokset korostavat modernin koulurakennuksen arkkitehtuurista ilmettä, samalla kun ne läsnäolollaan muistuttavat opiskelijoitamme ja henkilökuntaamme taiteen tärkeydestä ihmisen henkisen maailmankuvan rakentamisprosessissa.

Taideteosten valokuvat: Raimo Harlio,Tuula Heikkinen, Jaakko Salmijärvi.